Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet. logo provincie Antwerpen

Aanbod 2021-2022

Nu de kinderen in het museum alles over strips hebben geleerd, begint het natuurlijk te kriebelen om zelf aan de slag te gaan.

Kies een aanvullende workshop om jouw museumbezoek compleet te maken.

Workshop 1 uur

Deze workshop kan je boeken aansluitend aan de Striptoer om 11.30 uur, of om 15 uur. Elke workshop focust op een specifieke bouwsteen van de strip.

Stripfiguren tekenen

Elk personage heeft zo zijn eigen karakter, postuur, blik en kledij. Maar hoe teken je nu zo’n stripfiguurtje?

De leerlingen starten met het tekenen van gezichten en proberen de figuurtjes verschillende emoties te geven. Hierbij krijgen ze de tijd om te experimenteren. Tot slot houden ze twee definitieve personages over die de hoofrollen spelen in hun eigen mini-stripverhaal.

Leerjaar: 3, 4, 5 en 6

Knallende cover

De cover is een belangrijk onderdeel van een strip. Maar wat is een cover? Waarvoor dient die? En hoe bouw je er een op?

De leerlingen kiezen een sfeerbeeld en werken dit uit door een landschap in laagjes te tekenen. Dit vullen ze in met bijhorende personages, dieren, bomen, huizen, …. Ze leren zo dat de cover diepte krijgt door de technieken van groot-klein, overlapping, afsnijding en kleurverzadiging toe te passen.

Leerjaar: 4, 5 en 6

Vertel als Vandersteen

Wist je dat Vandersteen naast striptekenaar vooral een echte verhalenverteller was? Maar hoe verzin je nu een goed verhaal?

In deze workshop wordt de fantasie van de leerlingen geprikkeld en leren ze de bouwstenen van een verhaal kennen. Daarna bedenken ze hun eigen verhaal. Dit schrijven ze uit en vervolgens maken ze er een korte strip van. De beste verhalenverteller wint de Vandersteen-award!

Leerjaar: 3, 4, 5 en 6

Verbluffende onomatopee

Flits! Kaboeoem! Triiiiing! Plons! Kan je iets horen in een strip? En hoe kan je een klank laten zien?

De leerlingen ontdekken hoe strips geluiden tonen met behulp van verbluffende onomatopeeën. Daarna bedenken ze een speciale gebeurtenis en een bijhorend geluid. Met teken-, knip- en plakwerk werken ze hun eigen idee volledig uit tot een heuse reliëf-onomatopee.

Leerjaar: 4, 5 en 6

Workshop 1,5 uur (vanaf januari 2022)

Boek in de namiddag een extra workshop en breng de hele dag door in het museum! Kies hieronder de workshop die aansluit bij jouw lessen.

Prehistorisch beeldverhaal

Werk je in de klas rond dieren, de prehistorie of archeologie, de geschiedenis van de strip of kunst? Al deze thema’s komen aan bod in deze workshop.

De prehistorische grotschilderingen zijn de inspiratiebron om zelf een beeldverhaal rond dieren te creëren. Met olie-pastels op bruin papier werkt iedere leerling een deel van het verhaal uit. Samen vormen ze één grote grottekening die je op school kan tentoonstellen.

Leerjaar: 3 en 4

Barabas achterna

Werk je momenteel rond het thema voertuigen of uitvindingen? Dan is deze workshop die inzet op creativiteit en STEM iets voor jou.

De leerlingen ontwerpen, op vraag van professor Barabas, een nieuw voertuig voor een ongekende missie. Ze ontdekken hoe Da Vinci en Panamarenko hun ideeën vormgaven en gaan op een gelijkaardige manier aan de slag. De origineelste uitvinder krijgt een aandenken voor in de klas.

Leerjaar: 5 en 6

Strip Story

Werk je momenteel rond theater of film? Tijdens deze workshop brengen jouw leerlingen een stripverhaal tot leven door hun eigen acteerlatent.

In kleine groepjes spelen de leerlingen, met enkele attributen, korte scènes uit Suske en Wiske-verhalen na. Door hun stem te gebruiken en de actie na te spelen, worden de leerlingen volleerde actrices en acteurs. Het eindresultaat kan je zelf vastleggen en nadien op school herbekijken.

Leerjaar: 3, 4, 5 en 6 (max 18 lln)

Buitenactiviteit 1 uur

Maak je bezoek helemaal compleet met een speurtocht in de tuin van het museum.

Titeltocht

Genoeg binnen gezeten? Doe samen met je klas de Titeltocht in de tuin van het Suske en Wiske Museum. Met een uniek doe-boekje gaan de leerlingen op zoek naar 25 albums die verstopt zijn in de tuin. Bij elk album doen ze vervolgens een leuke opdracht.

Van sept. – dec. 2021 enkel ter vervanging van een workshop.

Vanaf januari 2022 enkel in combinatie met een workshop.