Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet. logo provincie Antwerpen

Algemene voorwaarden en Huisreglement

1. Toepassingsgebied

Kom je op bezoek bij Suske en Wiske? We maken dan graag met jou een aantal goede afspraken. De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle reservaties bij het Suske en Wiske Museum, een entiteit van provincie Antwerpen, bij wie de juridische verantwoordelijkheid als rechtspersoon ligt. Deze voorwaarden zijn van toepassing op al onze doelgroepen namelijk scholen, groepen, feestjes en individuele bezoekers. De vergoeding en tarieven die we gebruiken vind je terug op onze website. Van de algemene voorwaarden kan niet afgeweken worden.

2. Reserveer je bezoek

Om het museum te bezoeken maak je bij voorkeur een reservatie vooraf. Ons programma heeft een beperkte capaciteit en loopt telkens in lussen. Dus zonder reservatie is het niet zeker dat je kunt starten. Voor schoolbezoeken, groepsbezoeken en verjaardagsfeestjes is reserveren altijd verplicht. Om te reserveren moet je minstens 18 jaar zijn.

2.1. Werkwijze van reserveren

 • Je aanvraag verloopt via een link op onze website.
 • Binnen de 3 werkdagen ontvang je van ons een reactie. Dit kan een elektronische bevestiging van reservatie zijn, inclusief de algemene voorwaarden of we stellen nog eventuele verdere vragen (bijvoorbeeld als je bezoekdatum niet beschikbaar is).
 • Na ontvangst van de elektronische bevestiging, is de reservatie definitief.

2.2. Annulering

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 5 werkdagen voor het geplande bezoek. Annuleer je nadien of kom je niet opdagen op het gereserveerde tijdstip van bezoek, dan rekenen we jou het volledige bedrag aan.

2.3. Wijziging reservatie

Wil je de datum van het bezoek wijzigen, het programma aanpassen, of verwacht je meer of minder deelnemers, dan bekijken we samen met jou wat er mogelijk is. Ook hier vragen we jou dit minstens 5 werkdagen voor het bezoek via e-mail suskeenwiske@provincieantwerpen.be te melden. Anders moeten we je aanvraag misschien annuleren en gelden de voorwaarden onder 2.1..

2.4. Overmacht

Het Suske en Wiske Museum kan niet aansprakelijk gesteld worden als de werking van het interactief museumparcours (de Striptoer) op het moment van het bezoek gedeeltelijk of volledig uitvalt, bijvoorbeeld door technische problemen, ziekte van personeel,…. Er is geen recht op enige vergoeding voor directe en/of indirecte kosten die de bezoeker naar aanleiding van het bezoek heeft gemaakt. In dit geval krijgt de bezoeker wel de keuze om om te boeken naar een andere datum die voor bezoeker en museum passen of om kosteloos te annuleren.

3. Aanbod en tarieven

Hieronder vind je onze bezoekformules per doelgroep. Alle tarieven zijn in euro en vrij van btw. Deze tarieven gelden vanaf 1 september 2021 en onder voorbehoud van wijzigingen.

3.1. Scholen

Klassen van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs of leerlingen van groep 5 t.e.m. groep 8 van Nederlandse scholen vormen onze hoofddoelgroep. Er kunnen maximum 2 groepen met in totaal 54 leerlingen tegelijkertijd deelnemen aan het interactieve doe-parcours (striptoer) en dit op maandag, dinsdag, woensdag (voormiddag), donderdag en vrijdag. De scholen kunnen zelf hun ideale programma samenstellen.

3.1.1. Striptoer

Het basisprogramma bestaat uit een striptoer, die start om 9.30 uur of 13 uur. Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur. De prijs per deelnemende leerling bedraagt 4 euro, de begeleidende leerkrachten nemen gratis deel.

3.1.2. Striptoer + (teken)workshop

De striptoer kan aangevuld worden met een (teken)workshop o.l.v. een educator. Deze workshops starten om 11.30 uur of om 15 uur en duren 1 uur. De prijs voor de combinatie Striptoer en workshop bedraagt 6 euro per leerling, de leerkrachten nemen gratis deel.

3.1.3. Gebruik refter/tuin in combinatie met Striptoer en/of workshop

Schoolgroepen die dat wensen kunnen tijdens de middag gedurende 1 uur onze refter gebruiken of in de tuin picknicken. Dat kan om 11.30 uur na de Striptoer om 12 uur voor de Striptoer om 12.30 uur na de Striptoer en de workshop. De prijs voor het gebruik van de refter (of tuin) bedraagt 1 euro per leerling en 1 euro per begeleider (1 drankje p.p. inbegrepen).

3.1.4. Titeltocht buiten

Van september t.e.m. december 2021 is het mogelijk om in plaats van een workshop,
aanvullend aan de Striptoer de Titeltocht buiten te doen. Deze start om 11u30 of om 15u en duurt 1 uur. Van januari t.e.m. juni 2021 is het mogelijk om bovenop de Striptoer en workshop(s) de Titeltocht buiten te doen. Deze start om 11u of 13u afhankelijk van wanneer de striptoer geboekt wordt. De Titeltocht valt in het andere dagdeel dan de Striptoer. De prijs van de Titeltocht bedraagt 2 euro per leerling, de leerkrachten nemen gratis deel.

3.1.5. Dagprogramma

Van januari t.e.m. juni 2021 is het mogelijk om een dagprogramma te boeken. Deze omvat de Striptoer (start 9u30) , een workshop van één uur (start 11u30), gebruik refter/tuin (start 12u30) en een workshop van 1,5 uur (start 13u). De prijs per leerling hiervoor bedraagt 10 euro. Aanvullend kan eventueel nog de Titeltocht geboekt worden (start 14u30) en komt de prijs op 12 euro per leerling.

3.1.6. Ontlenen doekoffers

Met de stripkoffer kunnen leerkrachten de stripfiguren naar de klas brengen, geschikt voor leerlingen van de 2de en 3de graad basisonderwijs (een ideale voorbereiding of nabespreking van je bezoek). Deze koffer bevat leuke (kaart)spelletjes ter inspiratie, een film over het leven en werk van Vandersteen, een quiz, na te spelen stripscenario’s, enzovoort. Als alle opdrachten en spelletjes gespeeld zijn, eindigen de leerlingen elk met hun eigen strip. Je kunt de koffer gratis ontlenen, gedurende maximum 1 week, maar je moet hem wel vooraf reserveren. Een aanvraag gebeurt via een e-mail naar suskeenwiske@provincieantwerpen.be.

 

3.2. Groepen kinderen

Naast schoolgroepen zijn ook jeugdgroepen zoals jeugddiensten, jeugdverenigingen, gemeentelijke vakantiewerking,… welkom bij ons. Zij krijgen hetzelfde aanbod en dezelfde tarieven als scholen. We vragen wel een minimum aantal van 12 en een maximum aantal van 54 deelnemers. Dit aanbod geldt tijdens de Belgische schoolvakanties.

3.2.1. Striptoer

Het basisprogramma bestaat uit de Striptoer, dat om 10 uur, 13 uur en 15 uur kan starten.  Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur. De prijs per deelnemende jongere bedraagt 4 euro, de begeleiders nemen gratis deel. Per 5 jongeren moet er een begeleider aanwezig zijn.

3.2.2. Striptoer + (teken)workshop

Groepen die het basisprogramma om 10 uur volgen, kunnen dat combineren met een workshop o.l.v. een van onze educatoren. Deze workshop start om 12 uur en duurt 1 uur. De prijs voor dit gecombineerde programma bedraagt 6 euro per jongere, de begeleiders nemen gratis deel.

3.2.3. Gebruik refter/tuin in combinatie met Striptoer en/of workshop

Groepen die dat wensen kunnen tijdens de middag gedurende 1 uur onze refter gebruiken of in de tuin picknicken. Dat kan om 12 uur (voor of na de Striptoer) of om 13 uur (na de workshopsessie). De prijs voor het gebruik van de refter (of tuin) bedraagt 1 euro per jongere en 1 euro per begeleider (1 drankje p.p. inbegrepen).

 

3.3. Individuele bezoekers

Individuele bezoekers kunnen kiezen voor de interactieve rondleiding en/of een bezoekje brengen aan de werkkamer of de tuin. De bezoekers kunnen ook terecht in onze cafetaria voor een drankje of aan de balie voor de giftshop.

3.3.1. Aanbod tijdens het schooljaar in België

Een interactieve rondleiding voor groepen individuele bezoekers tijdens het schooljaar op woensdag start om 14 uur. Een rondleiding duurt 1u45. Je kunt ook enkel een bezoek brengen aan de site en de oude studio Vandersteen en de tuin tussen 10-16 uur.

3.3.2. Aanbod tijdens de Belgische schoolvakanties (maandag t.e.m. vrijdag) en in onze openingsweekenden

Tijdens de weekdagen van de schoolvakanties (behalve feestdagen en de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar) en in onze openingsweekenden starten de interactieve rondleidingen om 10 uur, 13 uur en 15 uur. De rondleiding duurt 1u45.

3.3.3. Prijs

 • 0-3 jaar: gratis
 • 4-7 jaar: €5 per kind
 • Vanaf 8 jaar: €7 per deelnemer
 • Lerarenkaart, ICOM-kaart: gratis
 • Provaleden: gratis; inwonenden aan reductietarief van €5
 • Fameuze Fanclub: €5 per kaarthouder
 • Reductietarief VT-statuut, vakantieparticipatie: vanaf 4 jaar €2,5
 • Jaarabonnement vanaf 8 jaar: €25
 • Enkel bezoek oude Studio Vandersteen + tuin van 10-16 uur: vanaf 4 jaar €2

3.4. Verjaardagsfeestjes

Wij laten op onze locatie graag verjaardagsfeestjes vieren voor kinderen tussen de 8-12 jaar, met een minimum aantal deelnemers van 5 kinderen (+ 1 volwassen begeleider per 5 kinderen). Deze verjaardagsfeestjes kunnen plaatsvinden tijdens het schooljaar op woensdag vanaf 14 uur, op weekdagen in de schoolvakanties om 10 uur en bij weekendopeningen op zaterdag en zondag om 10 uur. Reservatie voor verjaardagsfeestjes is verplicht.

De prijs bedraagt 12 euro per persoon (kind of volwassene).

Een verjaardagsfeestje duurt 2,5 uur en omvat:

 • De Striptoer (duurtijd 1u45) stipt om 10 uur (zaterdag of weekdag tijdens schoolvakantie) of 14 uur (woensdag tijdens het schooljaar).
 • Pannenkoeken met een gepast drankje en een souvenir.
 • Vrij spel (bv. tuin, strips lezen, spelletjes) onder toezicht van de eigen volwassen begeleider(s).

 

3.5. Jaarabonnement

Met een jaarabonnement van 25 euro krijgen bezoekers vanaf 8 jaar (en dankzij hen vrienden en familie) de volgende voordelen:

 • Onbeperkte toegang voor de kaarthouder gedurende 1 jaar tijdens de openingsmomenten voor individuele bezoekers (reservatie verplicht)
 • Per bezoek per abonnement 3 personen aan reductietarief van €5 p.p.
 • 10% korting in de giftshop

 

3.6. Vergaderruimte huren

Het museum biedt een vergaderruimte voor maximum 10 personen aan voor verhuur tijdens werkdagen van 9 uur – 17.30 uur.

De prijs wordt per uur aangerekend. Het  1ste uur betaal je 25 euro, per volgend uur betaal je 10 euro/uur.

In deze prijs is het gebruik van beamer en scherm, whiteboard en flipchart mee inbegrepen, net als water (bruisend en plat), koffie en thee. Extra catering kan op voorhand worden besteld tegen betaling.

 

3.7. Locatie huren

Het museum wil een plek zijn waar alles kan gebeuren en is daarom geheel of gedeeltelijk te huur voor particulieren of bedrijven, bijvoorbeeld voor huwelijken, communie/lentefeesten, bedrijfsevents, …

Omdat de vraag hier telkens zeer specifiek is (bv. catering, begeleide rondleiding, …) moet de klant steeds een aanvraag indienen. Als de vraag haalbaar is, doen we een marktconform prijsvoorstel.

4. Wijze van betaling

Betaling voor een individueel of groepsbezoek kan ter plaatse, cash of via een elektronische betaalkaart (geen kredietkaart).

Scholen, groepen of bedrijven kunnen ook betalen via een factuur, gecoördineerd door Provincie Antwerpen. De factuur wordt na het bezoek opgesteld en per e-mail naar het bij reservatie opgegeven e-mailadres verzonden. De betaling moet gebeuren binnen de 30 dagen na de ontvangen factuur. Is de factuur niet tijdig betaald, dan wordt de algemene inningsprocedure van Provincie Antwerpen gevolgd.

 

5. Klachten

Ben je ontevreden over onze service, spreek bij voorkeur dan onmiddellijk een medewerker aan. Op die manier kunnen we misschien snel ingrijpen. Een probleem melden kan ook via e-mail aan de directeur lieve.crauwels@provincieantwerpen.be. Ben je van mening dat je niet voldoende geholpen bent, dan kun je een officiële klacht indienen via het klachtenformulier op de provinciale website www.provincieantwerpen.be.

 

6. Bescherming van je persoonsgegevens

Om via het online reservatiesysteem te kunnen reserveren, moet je over een account beschikken. De persoonsgegevens die je daarbij invult, verwerken wij conform de toepasselijke wetgeving inzake privacy.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij je door naar de website waar je het privacybeleid van provincie Antwerpen kan raadplegen.

Jouw persoonsgegevens zullen uitsluitend worden gebruikt om je aanvraag, de reservatie van je bezoek en eventuele facturatie in orde te brengen. Ze worden niet aan derden doorgegeven.

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, kan je je op onze website www.suskeenwiskemuseum.be aanmelden voor de nieuwsbrief en onze facebookpagina volgen. Zo kom je als eerste alle nieuwtjes van het Suske en Wiske Museum te weten.

 

7. Contactgegevens

Het Suske en Wiske Museum te 2920 Kalmthout, Beauvoislaan 98 is een dienst van de provincie Antwerpen. Met vragen kun je terecht tijdens de openingsuren via e-mail suskeenwiske@provincieantwerpen.be of telefonisch: +32 (0)3 666 64 85.

 

8. Huisreglement

Bezoek je het Suske en Wiske Museum? Heel fijn en van harte welkom!

Neem je even de tijd om de afspraken van ons huis te lezen? Bedankt!

 • Door een bezoek te reserveren of een ticket te kopen ga je akkoord met dit reglement en ben je dus bereid om tijdens je bezoek rekening te houden met de richtlijnen van onze medewerkers.
 • Kom op tijd, en meld je (groep) aan bij de balie. Zo kan de Striptoer voor iedereen stipt starten. Ben je te laat, dan schuif je in.
 • Je jas kan je kwijt op onze kapstokken en rugzakken in de daarvoor voorziene bakken, op eigen verantwoordelijkheid. Lockers zijn er niet.
 • Houd er rekening mee dat voor jongeren onder de 18 jaar altijd minstens 1 volwassen begeleider aanwezig is, zowel tijdens de Striptoer als in de andere ruimtes en tuin.
 • Scholen of groepen jongeren kunnen de refter reserveren om een meegebrachte lunch op te eten. Voor individuele bezoekers is er geen picknickruimte voorzien. Dranken worden aangekocht in de cafetaria.
 • Onze gebouwen houden we rookvrij, en we vragen je om ook buiten niet te roken. Zo houden we samen onze omgeving kindvriendelijk.
 • Huisdieren zijn op onze site niet toegelaten met uitzondering van assistentiehonden.
 • Respecteer de rust in het gebouw.
 • Volg altijd de instructies van onze medewerkers in geval van een noodsituatie of een evacuatieoefening. De evacuatieplaats bevindt zich voor de ingang van het museum.
 • Het Suske en Wiske Museum is niet aansprakelijk voor lichamelijke en materiële schade. Begeleiders blijven steeds bij hun groep en zijn voor hun groep verantwoordelijk. Het Suske en Wiske Museum aanvaardt geen aansprakelijkheid voor:
 • Diefstal, verlies of schade als gevolg van een bezoek aan onze site
 • Defecten of vernielingen aan de gebouwen of in de tuin
 • Hopelijk vind jij het milieu even belangrijk als wij. Draag dus niet alleen zorg voor het groen in de tuin, maar recycleer ook je afval en volg de acties van Suske en Wiske uit de cafetaria.
 • Vergat je iets tijdens je bezoek? Verloren voorwerpen kun je tot 1 maand nadien ophalen tijdens onze openingsuren.